juli 18, 2024
Missa inte att ta hand om bilen inför vintern!

Missa inte att ta hand om bilen inför vintern!

Under hösten och vintern är det mycket som behöver göras för att underlätta för oss själva och kanske undvika skador på oss själva eller vår egendom.

Ofta glömmer vi bort mycket av det och står där med skägget i brevlådan när det väl har hänt. Det är alltid bättre att förekomma än att förekommas. Det gäller såklart även våra bilar.

Efter en lång sommar med diverse äventyr och kanske många mil bakom oss är det viktigt att vi tar hand om vår bil inför hösten och vintern. Dels för att bilen inte ska få skador som blir dyra för oss att laga men också som ett led i att bilen ska hålla längre.

Vad behöver jag göra med bilen?

Under hösten och vintern behöver bilen förberedas för lägre temperaturer och hårdare väder. Det bästa sättet att göra det på är att lämna in bilen på service hos en auktoriserad verkstad.

De kan hjälpa dig med all förberedelse inför vintern som din bil behöver. Det finns även en del saker du kan tänka på själv. Under de allra kallaste månaderna fryser ofta handbromsen fast på bilen så undvik därför att använda handbromsen om du inte måste.

Vaxa gärna din bil inför vintern samt fixa små skador i lacken direkt för att slippa rost. När du vaxar bilen skyddas den mot grus och salt som används på vägarna under vintern.

Köp ordentliga och robusta vinterdäck till din bil, här är det viktigt att du tänker efter hur du använder din bil. Behöver du dubbade däck eller räcker det med dubbfria, är du osäker kan du alltid rådfråga en däckfirma vad de rekommenderar för just din körning.

Fundera även på om det kan vara värt att lämna in din bil för service hos en auktoriserad bilverkstad där de vet vad som behöver göras inför vintern. Skulle du själv göra servicen på din bil kan det bli både en farlig och kostsam historia där försäkringsbolaget inte täcker några skador om inte servicen är utförd hos en auktoriserad bilverkstad.

Är det dyrt att serva bilen?

Allt man ska göra och behöver göra med sin bil kostar pengar och kan många gånger vara riktigt dyrt. Vissa saker kan man dock inte undvika om man vill köra säkert och vill att bilen ska hålla under en tid framöver. Skaffar man bil måste man också räkna med att den kommer att kosta en del pengar.

Det kan dock alltid vara en fördel att jämföra priser när man ska utföra en service eller något annat med sin bil, här finns det nämligen pengar att spara.

Kontrollera och köp kvalitetssäkra däck. Utgå alltid från din egen typ av användning när du väljer dubbfritt eller dubbade däck. Utrusta bilen med isskrapa, snöborste, reflexväst och ficklampa. Se till att verktyg och varningstriangel finns och är i bra skick.