juli 18, 2024
Många vill lösa lån med ett nytt samlingslån

Många vill lösa lån med ett nytt samlingslån

Vad innebär det att lösa lån? Att lösa lån innebär att man gör sig helt skuldfri hos en- eller flera olika fordringsägare. När man ansöker om ett nytt samlingslån för att lösa gamla lån så gör man det i syfte att spara pengar.

Så ansöker du om att lösa dyra lån och krediter

  1. Via din mobil, surfplatta eller dator så väljer du det lån som du har bestämt dig för här på sidan.
  2. Fyll i de uppgifter som efterfrågas och signera din ansökan med ditt BankID.
  3. Din ansökan är inskickad och klar.

Du får i de allra flesta fall, besked antingen direkt på skärmen eller via E-post. Alla de lån som du kan hitta här på sidan är så kallade privatlån, det vill säga lån som inte har någon fysisk säkerhet (som tex. Bil eller bostad) och som alla är avsedda för privat konsumtion.

Hur snabbt du har ditt lån på ditt konto beror på vilken långivare du har valt och när i veckan du gjort din ansökan. Önskar man få sitt lån så snabbt som det bara går, ja då är det också klokt att göra sin ansökan under veckans första hälft och under normala kontorstider.

Jämför lånens effektiva räntekostnader med dina nuvarande lån

För att man ska kunna spara pengar på att lösa lån så gäller det också att det nya lånet har en lägre effektiv räntekostnad än vad dina nuvarande lån har. Utöver att du sparar pengar på en lägre räntekostnad så finns också pengar att kunna spara på uteblivna administrativa kostnader.

Om man exempelvis skulle ha flera mindre lån så är det inte ovanligt att dessa kan ha administrativa kostnader som tex. Startkostnad och löpande avi-avgifter som alla gemensamt kan uppgå till flera tusen kronor om året.

Med ett enda nytt samlingslån så slipper man flertalet administrativa kostnader och det som högst kan finnas 1–2 olika kostnader för administration.

Krav för att du ska kunna lösa dina lån med ett nytt samlat lån

  • Du måste alltid vara minst 18 år, vissa långivare kräver att du är 20–23 år.
  • Svensk medborgare och folkbokförd i Sverige.
  • Du behöver ha en E-postadress och ett svenskt telefonnummer.
  • Ett visst krav på inkomst finns ofta, vanligen behöver du tjäna minst 100 000–120 000 kronor per år.
  • Ingen skuld eller anmärkning hos Kronofogden.

 

Dessa nyss nämnda krav finns hos de allra flesta långivarna som du kan hitta här på vår hemsida men där många specifika krav kan tillkomma, kom därför ihåg att noga se över vilka krav som gäller innan du ansöker.

Det sker om du har fått din ansökan godkänd

Om du har fått din ansökan beviljad så har du sedan två olika alternativ för att kunna lösa de lån som du önskar bli av med. Du kan antingen:

  1. Låta den nya långivaren lösa dina befintliga lån med det nya lånet.
  2. Du kan med det nya lånet också välja att lösa alla dina befintliga lån själv.

Väljer du att lösa dina lån själv så är det alltid bra att först kontakta varje enskild nuvarande långivare separat för att höra efter hur mycket pengar som du ska betala in för att helt lösa det belopp som kvarstår på din skuld.

Lösa lån utan UC

En vanligt förekommande fråga är om det går att lösa lån utan UC? Det korta svaret på denna fråga är JA, dock så kräver det en tydlig förklaring.

Det är fortsatt vanligt bland många att tro att UC och kreditupplysning betyder en och samma sak och att lån utan UC innebär att man ansöker om sitt lån utan att någon kreditupplysning görs, detta kan dock inte vara mera felaktigt.

UC är en förkortning för Upplysningscentralen och är Sveriges äldsta- och största kreditupplysningsföretag och innebär således inte att någon kreditupplysning inte kommer att göras. En kreditupplysning är lagstiftad i Sverige och måste alltid göras i samband med att en låneansökan skickas in, detta gäller oavsett lånebeloppets storlek och oavsett av vilken långivare som man än kontaktar.

När en långivare inte gör sina lagstiftade kreditupplysningar hos UC så görs dessa vanligtvis istället hos Bisnode eller Creditsafe, vilka är de två största kreditupplysningsföretagen i Sverige bakom just Upplysningscentralen.

Fördelar med att lösa sina lån utan UC

Den stora fördelen med ett lån utan UC som många är ute efter är att man många gånger kan bli beviljad ett lån även om man skulle ha en (eller flertalet) betalningsanmärkningar.

Långivare som inte använder sig av UC utan som använder sig av Bisnode eller Creditsafe kan många gånger godkänna en ansöka även om man skulle ha flera betalningsanmärkningar. En snabb jämförelse med långivare som tvärtom samarbetar med UC visar också att dessa i stort sett aldrig godkänner en ansökan om lån även om enbart en enda betalningsanmärkning skulle finnas.

En annan fördel med att lösa sina lån utan UC är också att kreditupplysningsföretag som Bisnode och Creditsafe inte delger UC resultatet av sina kreditupplysningar, vilket innebär att din kreditvärdighet hålls helt och hållet intakt hos UC.