december 4, 2023
Digital nomad – vad är det och vad kan man arbeta med?

Digital nomad – vad är det och vad kan man arbeta med?

Att leva som digital nomad betyder att man har skaffat sig en geografisk flexibilitet och frihet, det har man gjort med hjälp av digitala hjälpmedel. När man lever som digital nomad så kan hela världen vara ditt kontor, du bestämmer vart du vill ha ditt kontor och vart du vill arbeta. Det enda som krävs är en stabil internetuppkoppling och naturligtvis ett arbete där du kan försörja dig och din eventuella familj.

Hur kan man bli en digital nomad?

Låter det som en dröm att själv bestämma vart i världen du vill ha ditt kontor? Det behöver det inte vara men det krävs en hel del planering innan din dröm kan bli verklighet. Det första man behöver göra är att skapa sig en plan. 

Börja med att forska i hur andra nomader har gått tillväga och hur de arbetar för att nå sina mål, kan du hämta ideer och inspiration från andra digitala nomader, så gör det.

Sociala medier brukar vara en bra plats att hitta andra digitala nomader på. Det finns grupper du kan gå med i, bloggar du kan läsa, podcasts du kan lyssna på och youtubes vidoes att titta på. Gräv ner dig ordentligt i andras plan och hur de har lyckats med sitt nomadliv, det kan hjälpa dig att få inspiration och att skapa kreativitet hos dig själv. 

Du behöver också ha koll på din ekonomi innan du börjar, gör upp en budget för hur de kommande månaderna på resande fot ska se ut. Hur mycket pengar behöver du till de grundläggande utgifterna såsom boende, transporter och mat?

Är din digitala kompetens lite ringrostig eller du känner att du behöver bredda dina kunskaper finns det många kurser att läsa online och många av dessa kurserna är CSN-berättigade.

Vad kan man arbeta som?

Egentligen är det bara fantasin som sätter stopp för vad du kan arbeta med som digital nomad, naturligtvis måste det vara något som fungerar platsoberoende, det vill säga något där du inte behöver vara fysiskt på plats. Du måste kunna sköta dina arbetsuppgifter online. 

Har du redan ett jobb som du kan tänka dig att fortsätta arbeta med, kan du fråga din chef om det finns möjlighet att sköta dina arbetsuppgifter på distans. 

Du kan också söka jobb som är renodlade distansjobb, där du kan arbeta från den plats i världen som du själv väljer. Att skapa ett eget företag eller att frilansa är andra alternativ som kan fungera i livet som digital nomad.

Du behöver fundera på vilka som är dina främsta kunskaper, vad kan du erbjuda och hur du kan använda dessa kunskaper för att tjäna pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *